Arbetslivsförvaltningen ansvarar för att stötta kommuninvånare vidare mot arbete, utbildning och egen försörjning med utgångspunkt från den enskilde individens behov och situation.
I vår förvaltning har kommunen samlat olika verksamheter med det gemensamma syftet att stötta individer på vägen. Förvaltningen är indelad i tre enheter; enheten för vägledning och stöd, enheten för vuxenutbildning och enheten för arbetsliv. Här arbetar bland annat lärare, arbetsmarknadskonsulenter, socialsekreterare och grupphandledare inom daglig verksamhet och sysselsättning.
Som medarbetare hos oss möter du en mångfald av människor och du har möjlighet att göra skillnad i människors vardag.
Grupphandledare
(Klicka för mer information)
Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som Grupphandledare?
Det var en ren tillfällighet. Började i april 1980 i Borås och läste till barnskötare och skulle praktisera. Blev sedan anställd i november 1985 i Lysekils kommun. Var med och startade upp Nyponvägens gruppbostad.
2004 blev jag anställd som grupphandledare och sen har det bara rullat på.
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Att det är omväxlande och utmanande. Man ser att deltagarna utvecklas, det gör att arbetet aldrig blir enformigt.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Vi är tre personal som jobbar måndag till fredag. Vi startar 8.00 och tar sedan därefter emot våra kommer deltagare/praktikanter och klockan 09.00 fikar vi tillsammans för att sen gå ut till sina arbetsuppgifter. 11.00 öppnar butikerna. Det transporteras också en hel del folk under dagen dvs att man hämtar och lämnar deltagare på olika aktiviteter. Man samarbetar med andra verksamheter så som Ankaret, naturvårdslaget och cykelverkstan.
Vad krävs för att jobba som Grupphandledare?
Undersköterska eller barnskötarutbildning räcker. Personlig lämplighet är a och o. Man måste vara flexibel, ha tålamod och ha en god människokännedom. Samt att vara trygg i sig själv.
Vilka fördelar ser du med att arbeta i en kommunal verksamhet?
En trygghet att arbeta i kommunal verksamhet jämfört med privat.
Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Alla deltagare har något slags behov och måste ha stöd och olika resurser för att nå sina mål. Det måste fungera runt om kring dem och man måste visa respekt. De måste få känna att dagen har varit meningsfull och att de är behövda.
Enhetschef
(Klicka för mer information)
Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som enhetschef?
Efter att ha arbetat under nästan tio år som samordnare, socialsekreterare och arbetsledare i kommunen var det ett naturligt steg i min utveckling att ta ett större ansvar för verksamhet och helhet. Jag är en drivande person med stort engagemang som ser möjligheter och potential.
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Alla spännande möten och samtal med samverkansparter, kollegor och kommuninvånare. Det är också roligt att kunna ge medarbetare förutsättningar att utvecklas och ta nya kliv.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Ingen dag är den andra lik och det finns alltid spännande arbetsuppgifter att ta sig an. En typisk dag börjar jag på ett av mina kontor, tar en kopp kaffe med medarbetare och kollegor, innan ett eller flera möten som ofta handlar om samverkan, metodutveckling eller strategisk planering. Jag lägger även tid på kommunikation, att besvara olika frågor samt till att analysera och rapportera resultat.
Vad krävs för att jobba som enhetschef?
Någon lämplig akademisk utbildning, själv är jag socionom, stort engagemang och en drivkraft att förbättra verksamheten för kommuninvånarnas bästa. Uthållighet!
Vilka fördelar ser du med att arbeta i en kommunal verksamhet?
Att uppdraget är tydligt: Största nyttan för dem vi finns till för. Det finns stora möjligheter att vara med och påverka samhället och den närmiljö vi lever i.
Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Att kunna bidra till god service för alla som är i behov av stöd och vägledning. Det är viktigt att varje individ kan kunna känna sig trygg med att få rätt stöd i livets alla faser.
Socialsekreterare
(Klicka för mer information)
Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som socialsekreterare?
Idag arbetar jag med ekonomiskt bistånd i enheten Vägledning och Stöd på Arbetslivsförvaltningen. Det är ett spännande och utvecklande arbete där jag får vara med och göra stor skillnad i människors liv. Att finnas till och ge rätt stöd i rätt tid när människor behöver det för att få ett bra liv är otroligt givande.
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Att se en positiv utveckling och se människor växa. Att kombinera myndighetsutövningen med personliga möten och förändringsarbete.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Full med spännande samtal och möten med både kommuninvånare och samarbetspartners. Vi arbetar dagligen med kvalificerat utredningsarbete med fokus på hög rättssäkerhet, välgrundade beslut och framförallt professionellt bemötande. Vi är en arbetsgrupp med mångsidig kompetens, starkt engagemang och en bra gemenskap där vi stöttar varandra.
Vad krävs för att jobba som socialsekreterare?
Förutom relevant högskoleutbildning ska man ha ett intresse för människor och sociala samhällsfrågor. Att ha förståelse för olika kulturer och en förmåga att sätta sig in i andras situation är viktigt. Man ska ha tålamod, empati och motiverande förhållningssätt.
Vilka fördelar ser du med att arbeta i en kommunal verksamhet?
Att arbeta i en kommun innebär att arbeta för hållbar samhällsutveckling på olika nivåer. I en kommun ges det utrymme att påverka och det finns möjligheter till personlig utveckling. I mitt fall har jag getts möjlighet att delta i utbildning för blivande chefer vilket har varit väldigt givande.
Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
För att mitt arbete bidrar till att alla ska ha ett bra och värdigt liv!
Finns det något annat du vill tillägga som du känner är viktigt för att ge en positiv bild av Lysekils kommun?
Lysekils kommuns värdeord Öppet Enkelt och Värdigt överensstämmer med min värdegrund. Lysekils kommun är en arbetsgivare som har förtroende för sina medarbetare, tar vara på kompetens och ser till att medarbetare får möjlighet att utvecklas. Det skapar kreativitet och ett positivt förhållningssätt.
Samhällsguide
(Klicka för mer information)
Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som integrationshandläggare/samhällsguide?
Jag såg en väldigt intressant annons att man behövde en samhällsguide, sökte och fick jobbet. Jag arbetade först på en projektanställning under ett år och efter det blev det en ordinarie tjänst.
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Jag tycker om att arbeta med kundservice vilket jag har tidigare erfarenhet av och som är en förutsättning för detta arbetet. I mitt arbete känner jag mig tillfredsställd, uppskattad och har väldigt bra kollegor. Jag har stor möjlighet att ta eget ansvar i mitt jobb samt att det finns stor möjlighet till kompetensutveckling vilket jag uppskattar. Jag trivs i mötet med människor som behöver hjälp och stöd att hitta rätt i samhällets funktioner, exempelvis med kontakter såsom Arbetsförmedling och Försäkringskassa.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Startar dagen vid 8.00 nere på Rorkulten som är en kulturmötesplats. Dit kommer samhällsmedborgare om dom behöver stöd eller svar på frågor. Jag genomför informationsträffar där vi pratar om olika saker, exempelvis FN-dagen, mänskliga rättigheter och andra samhällsorienterade frågor. Har också haft utbildning om barnkonventionen.
Vad krävs för att jobba som samhällsguide?
Du behöver kunskap i att vägleda, stötta och tolka olika myndighetsdokument samt ha ett stort samhällsengagemang och kunskap inom integration.
Vilka fördelar ser du med att arbeta i en kommunal verksamhet?
Trygg anställning och att det satsas mycket på kompetensutveckling.
Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Integration är en viktig fråga i Sverige och jag får vara med och bidra till att främja integrationen i vår kommun.
Socialförvaltningen,
Lysekil
Sista ansökningsdatum 2024-09-22
Havets Hus,
Lysekil
Sista ansökningsdatum 2024-09-15
Socialförvaltningen,
Lysekil
Sista ansökningsdatum 2024-09-10
Lysekils kommun,
Lysekil
Sista ansökningsdatum 2024-09-17
Utbildningsförvaltningen,
Lysekil
Sista ansökningsdatum 2024-09-22
Socialförvaltningen,
Lysekil
Sista ansökningsdatum 2024-09-22
Vård och Omsorg,
Lysekil
Sista ansökningsdatum 2024-09-08
Besöksadress: Kommunhuset, Kungsgatan 44 Postadress: 453 80 Lysekil
Telefon: 0523-61 30 00